Syötkö miellyttääksesi muita (Joulukuu 2017)

Asia, jota tässä ammattissa kuulee todella usein on se kuinka ei kehdata kieltäytyä kylässä tarjolla olevista herkuista tai ruoasta.

Olen itse käyttänyt samaa asiaa aikoinaan tekosyynä kunnes aloin itsekkääksi.

Suomalaisiin perinteisiin liittyy todella vahvasti leivonnaiset ja alkoholi sekä yleisesti syöminen, mutta on kultuureja joihin ne liittyvät vielä enemmän.

Omat vanhempani ja tätini ovat erittäin hyvä esimerkki pullansyöjä Suomalaisista. He voisivat elää pullalla, kakulla ym herkuilla. Ihme kyllä eivät ole kovin ylipainoisia. Aina lomalta tullessaa he ovat saaneet muutaman kilon lisää ja, kun normaalisti ihmiset saavat sen kaljasta ja rasvaisesta ruoasta, niin sukulaiseni saavat sen siitä, että he istuvat vähän väliä kahvilassa PULLALLA :)

Syöminen on ihanaa ja syöminen sekä juominen hyvässä seurassa on vielä ihanampaa, mutta silti minusta olisi mahtavaa jos nämä tavat muuttuisivat terveellisempään suuntaan.

Ja ovathan ne aikojen saatossa muuttuneetkin, mutta silti monet asiakkaani edelleen taistelevat sen asian kanssa, että mitä tekevät kun menevät kylään tai kun tulee jokin juhlapyhä tai menevät ravintolaan eivätkä haluaisi syödä niitä extrakaloreita.

Itse olen vahvasti ehdotonta kieltäytymistä vastaan, kannatan balanssin opettelua. Haluan, että ihmiset voivat hyvin ja sosiaaliset kanssakäymiset (mihin kuuluu siis ruoka ja juoma hyvin usein) ovat tärkeä osa hyvinvointia.

MUTTA, jos olet päättänyt tiputtaa esim 20kiloa eli sinulla on oikeasti aika reippaasti ylipainoa etkä voi sen takia hyvin, niin on opittava sanomaan "ei kiitos" ja ehkä kieltäytymään kaikista epäterveellisistä ruoista ja juomista joksikin aikaa ja sen jälkeen opetella kohtuus sekä etsiä ratkaisuja kiperiin tilanteisiin joissa syöminen tai juominen menisi helposti överiksi.

Käytän esimerkkinä erästä asiakastani, joka on nyt tiputtanut reilun 10kiloa. Hän kärsi uniapneasta, korkeastaverenpaineesta ja lonkkakivuista. Verenpainelääkitys on saanut jäädä jo aikoja sitten ja lonkkakivutkin ovat hellittäneet. Tämä asiakkaani kieltäytyi reissuista joihin ystävät häntä pyysivät mukaan, koska tiesi niiden olevan erittäin kosteita. Hän haki omenamehua itselleen kaupasta ja kaatoi skumppalasiin, kun oli työkaverin maljankohottajaiset, hän aikoo jäädä kotiin Joulun ajaksi eikä lähde sukulaisiin, koska haluaa syödä terveellisesti ja käydä salilla lomansa ajan.

Tällaiset valinnat ovat musiikkia korvilleni! Ja HUOM! Minä en ikinä pyydä ketään tekemään tällaista. Tämänkaltaiset päätökset tulevat asiakkailta itseltään. He ovat itse tajunneet, että nyt ei vain voi lipsua.. Että vielä ei ole sen aika. Ensi vuonna tilanne on varmasti jo hänellä toinen, mutta nyt hän pistää oman terveytensä etusijalle.

En usko, että kukaan menettää oikeita ystäviään sen takia, että välillä kieltäytyy juhlista tai matkoista. Oma selkäranka on rakennattava pala kerrallaan ja siitä on tehtävä vahva jos haluaa pysyviä tuloksia. Vanhat tavat ovat tiukassa ja niistä pitää opetella eroon ja välillä se tarkoittaa sitä, että on hetkeksi erakoiduttava.

Faktahan on se, että muut ovat vain ylpeitä tai kateellisia näistä päätöksistä ja muutoksista!

Itse liikun lomilla paljon. Nautin siitä, kun saan treenata rauhassa. Syön aivan normaalisti. En syö ähkyä Jouluaattonakaan. Olen ollut kova syömään ja olen opetellut syömään kohtuudella. Olen pohdiskellut mistä ruoista oikeasti pidän, mistä tulee hyvä olo ja mistä ei. Kuuntelen kroppaani enkä anna mielen päättää milloin syön mitäkin.

Jos syö ja juo iloon, suruun sekä juhlaan, niin siitä ei hyvä heilu.

Osaan sanoa vierailla "ei kiitos" ja tarjoan mielelläni terveellisiä herkkuja itse juhlissa. Olen tähän mennessä syönyt 0 piparia, 1 tortun., Juonut 0 glögiä ja syönyt 0 konvehtia.

Tässä olisikin teille ensi vuodelle haaste: tarjoa jokaisissa järjestämissäsi juhlissa terveellisiä vaihtoehtoja ja vaadi niitä myös kyläillessäsi muilla.

Pystytkö siihen?

Monet sanovat, että ei sillä ole väliä mitä syö Joulun ja Uuden vuoden välillä vaan mitä syö Uuden vuoden ja Joulun välillä... voikun se olisikin noin... Yleensä se Joulusyöminen jää päälle. Ihminen tottuu täyden vatsan tunteeseen ja odottaa innolla jo seuraavaa kertaa kun saa notkuvan pöydän eteensä. Ja voi, että kun se olisikin vain se Joulun aika kun ihmisraukka vetää ne ruokaöverit, mutta kun näitä juhlia on meillä vuoden sisällä aika paljon muitakin :)

Lisäksi Jouluisin oma jääkaappi ängetään monissa perheissä tupaten täyteen ja sitten käydään kuitenkin muualla syömässä ja sitten pitää syödä se oma kaappikin tyhjäksi... Miksi? Loppuuko meiltä kohta ruoka vai mikä on tämä meininki? Katselen välillä kauhulla kaupoissa ihmisten täyteen ahdettuja kärryjä, kun tulossa on YKSIKIN PYHÄPÄIVÄ!

Syökää siis maltilla, älkää ottako joka kyläpaikassa torttua ja glögiä, nauttikaa raikkaista mauista, kevyestä annoksesta ja ulkoilkaa joka välissä! Ja jos saatte karmean määrän konvehteja niin viekää niitä vaikka johonkin sairaalaan tai vanhainkotiin yksinäisille <3

Ihanaa Joulun aikaa kaikille!

Ruokanautinnon pilaaja on puhunut :) ;)

 

Tämä postaus tulee saamaan varmasti kommetteja kuten "kyllähän sitä nyt Jouluna voi..."

 

Kyllä, jokainen syö ja elää miten haluaa.

Tämä on minun mielipiteeni.